Permakultur i praktiken

Permakultur i Sverige

Permakultur i Sverige

Är du nyfiken på permakultur och hur man använder det i praktiken finns det en hel del platser där man kan se och läsa om permakultur. Studera kartan och se om du finner en permakulturplats nära dig.  

 

 

Vill du vara med?

Arbetar du med permakultur hos dig och vill vara med på vår lista? Kontakta oss så skriver vi in dig.

 Lista över platser med permakultur i praktiken

 

 

 

 LAND centerrod-plupp

Permakulturplats: Kosters trädgårdar

Kosters trädgårdar

Vi är ett LAND center (Lärande, Aktivitet, Nätverk, Demonstration) på ön Sydkoster i norra Bohuslän. Kosteröarna ligger i Sveriges enda marina nationalpark och stora delar av öarna är naturreservat, så det finns fantastiska miljöer med höga naturvärden att utforska. 

Att vara ett LAND center innebär att vi visar vad permakultur är i praktiken på ett säkert och inspirerande sätt, för bl.a. besökare, praktikanter och volontärer. Hos oss betyder det att vi odlar grönsaker, frukt och bär, håller djur (höns, får och bin), driver en restaurang som använder trädgårdens och säsongens råvaror, ett hantverksbageri, en gårdsbutik, har kurser och guidningar i nationalparken och bedriver utbildningsverksamhet. Vi gör det småskaligt, begripligt och ekologiskt och vill inspirera till ett hållbart gott liv!

Permakulturplats: Tullus lantliv

Tullus lantliv

Eva Rappe har en småskalig äggproduktion på gården i Tullus, Jämtland. Vi odlar utan konstgödning och besprutning. Här är det viktigt att hönan får utlopp för sitt naturliga beteende och att hon har ett bra liv. Vi har en skogsträdgård vi utvecklar och gården har en gedigen Permakulturdesign. Gården är även ackrediterad och ett av våra Svenska Permakultur LAND-center.

Permakulturplats: Borrabo

Borrabo

Borrabo’s verksamhet drivs av familjen Arvidsson, Ylva, Johan och Siri som har haft gården sedan 2008. De har skrivit boken ”Permakultur! Framtiden i din trädgård” och utvecklar på platsen en fin permakulturdesign med odling av perenna växter som ett komplement till ettåriga grödor för självhushållning. De hr ett vackert växthus som ligger vägg i vägg med pannhuset vilket gör att de kan starta upp odling tidigt på våren i växthuset, då värmen kommer igång fort där och håller sig varmt långt in i slutet på året.

Permakulturplats: Permakultur Västergården

Permakultur Västergården

Mireille Lewis som driver Permakultur Västergården är Certifierad Permakulturdesigner. Gården har en gedigen design som sträcker sig över 2.55 hektar land och är ackrediterat Permakultur LAND-center sedan 2019. Skogsträdgården är en kombination av njutbar, ätbar och hållbar trädgårdsdesign. Vi håller visningar i Skogsträdgården, boka gärna visning, eller kom till en av de event vi håller på gården. Välkomna hit till en härlig rundtur med en massa kunskap och spännande inspiration. Gården ingår även i ett permakulturdiplom-projekt hos Nordiska Institutet i Permakultur.

 LAND startareorange-plupp

Permakulturplats: Rågdalens skogsträdgård

Rågdalens Skogsträdgård - Permakultur-trädgård & Naturskola

Sedan 2009 så har en grupp miljöengagerade skapat en skogsträdgård i Rågsved, på gränsen mellan Stockholm och Huddinge kommun. I ett vackert Naturreservat och bredvid  Permakulturträdgården & kollektivet vid Rostvingevägen 38. Öppen för besök! Kontakta oss på vår Facebook-sida: Rågdalens Skogsträdgård innan ni kommer.

Margaretha och Christian Odberger driver ett kollektiv med fokus på miljön och sköter om en Permakultur-trädgård full av perenner & aktiviteter vid Rostvingevägen 38 sedan 2009. Vi praktiserar Sociokrati och siktar på att bli LAND-center 2021.

Sök på adressen (Rostvingevägen 38)  på Wwooff eller Airbnb, eller kontakta Margaretha Stuguland på facebook om du vill ha kontakt.

Permakulturplats: Bergenäs gård

Bergnäs gård

Utanför Lönashult strax väster om sjön Åsnen har Ylvali och Dagar Groblad etablerat flera olika hållbara lösningar. Som skogsträdgården där det planterats olika sorters ätliga träd och buskar, ätliga marktäckande växter, fleråriga grönsaker och medicinalväxter. Skogsträdgården tjänar som plats för visningar och kursverksamhet samt i Ylvalis praktik för naturunderstödd rehabilitering. I sitt hälsoföretag erbjuder hon även olika behandlingar såsom zonterapi, meditation och öronakupunktur. Hon håller också kurser och föreläsningar om bl.a. skogsträdgårdsodling och permakultur i praktiken. Dagar är miljötekniker och har bland annat utvecklat gårdens avloppsrening som sker i växthuset, samt renoverat bostadshuset med lergolv och lerväggar samt skumglasisolering.

 

Besök oss på Instagram 

 Andra Peramkultur-platsergul-plupp

Permakulturplats: Milstolpe

Milstople

På gården med 6 hektar betesmark och 4 hektar skog finns det många permakulturella lösningar.

Våra permakulturella lösningar är ibland väldigt enkla men geniala och 100 % miljövänliga. De återspeglar vår fascination med permakulturdesign: Kunskap från tidigare generationer. Månens inflytande på jorden.     Människor som inser vad hållbarhet betyder

Gården har/består av ett timmerhus, som är över 100 år gammalt  brukade användas som bageri. Vi har kärleksfullt renoverat det så att semestergäster kan koppla av här.

Gästerna kan boka naturupplevelser som att laga mat i naturen, läsa spår eller göra egna hantverk.

Vi gör vår egen Terra Preta för grönsaksodlingen och trädgården.Vi är självförsörjande på grönsaker för oss och alla våra gäster. Personer med kognitiva funktionsnedsättning kan ha praktikplats på gården i 2-12 veckor.

Permakulturplats: Ekokollektivet Rönnsåker och plantskolan Skogsträdgårdens växter

Ekokollektivet Rönnsåker och plantskolan Skogsträdgårdens växter

Ekokollektivet Rönnsåker i Jularp vid Holma är ett kollektiv under uppbyggnad sedan hösten 2018.  Vi använder permakultur för att på våra 4 hektar mark planera och bygga upp en hemmiljö som tryggar matförsörjningen för många människor på lång sikt. Vi odlar också naturkontakt, gemenskap och permakulturskills i vår vardag och genom utåtriktade kurser, workshops och lokalt nätverkande. I samband med byggandet av gemensamhuset kommer vi att anordna kurser i ekobygg.

Plantskolan Skogsträdgårdens växter ryms också inom de fyra hektaren och drivs av Hanna Jönsson och My Kjellberg. Vi driver upp härdiga fleråriga grönsaker för i kruka, för sallad-, krydd- och kokgrönsaksskörd. Skogsträdgårdens växter designar även perenna odlingssystem och trädgårdar samt håller föreläsningar och wokshops kring ätliga perenner, permakultur och vilda ätliga växter.

Permakulturplats: Ekoby Växhuset

Ekoby Växhuset

Växhuset är en permakulturgård i Söderhamns kommun. Vi eftersträvar lokal försörjning och vill också vara en modell för en miljömässigt och socialt hållbar utveckling på landsbygden. STF Vandrarhem, café, kurser i bland annat mathantverk, permakultur och ekologiskt byggande. Guidade visningar under sommarhalvåret. Tre hushåll idag. Färdiga tomter för ytterligare två.

Permakulturplats: Holma skogsträdgård

Holma skogsträdgård

En demonstrationsträdgård som står öppen för allmänheten. Trädgården har anlagts för att visa vad skogsträdgårdar har att ge i flera olika sammanhang – både pedagogiskt, matproduktionsmässigt och socialt. Här testas olika odlingsmetoder och perenna system för matproduktion. Skogsträdgården är undervisningsplats för Holma folkhögskolas kurser i skogsträdgårdsodling samt vid olika moment på andra kurser vid skolan. Föreningen Skogsträdgårdens Vänner anordnar aktivitetsdagar för föreningsmedlemmar och allmänheten, tar emot studiebesök och genomför projekt för att sprida skogsträdgårdskunskap till fler. Anläggandet av trädgården startade hösten 2004. Projektet fick stöd från Jordbruksverket. Guidad visning för grupper går att ordna. Förfrågningar om detta riktas till Skogsträdgårdens Vänner.

Permakulturplats: Suderbyn

Suderbyn ekoby på Gotland

Suderbyn ekoby är ett laboratorium för sociala och ekotekniska experiment, en internationell freds- och miljöaktivistplattform och ett boende och arbetskollektiv för 20-30 personer från hela Europa, om inte hela världen. Ekoby-projektet finns på en gård 8 km söder om Visby och bara 2 km från Östersjön som består av 5 ha odlingsmark och 5 ha arrenderad skog. Permakultur, frivillig enkelhet, sociokrati, veganism och samhällsomställning är ledord för detta glokala projekt grundat 2008.

Permakulturplats: St. Hansgården

St. Hansgården

S:t Hansgården är en fritidsklubb med djur för barn i åk 4 – 6. Vi tar emot barn från alla skolor på Norra Fäladen. Miljö och permakultur är saker som ligger oss varmt om hjärtat. Djurhuset är öppet för allmänheten.

Permakulturplats: Ridgedale Permaculture

ridgedale PERMACULTURE

ridgedale PERMACULTURE is a pasture and perennial crop based beyond-organic local food producer and dedicated educational hub in Värmland, Sweden. A flagship project for the region, ridgedale PERMACULTURE is Scandinavia’s first Keyline designed farm and a world class education provider in the fields of Permaculture & Regenerative Agriculture. The farm is government subsidy free and aims to demonstrate viable regenerative economy & livelihood.

Permakulturplats: Ekbacka gård

Ekbacka gård

Familjen Schweres permakulturgård som är till stor del självförsörjande med grönsaker, frukt och bär. Vi odlar grönsaker, örter, perenner samt deras fermentering, lagring, förädling och tillagning.
Vi har kunskapsförmedling genom workshops i olika hantverk som tovning, pilflätning, örtkunskap, tillverkning av salvor och tvål, textil upcycling samt i timring, ekologiskt/hållbart bygge (hus/tinyhus/torrdass med urinseparation) och isolering (hampa/cellulosa/lin/ull/spån) samt användning av spillvirke. Vi kan hjälpa till med design och anläggning av odlingsarealer.
För välmåendet finns möjlighet till Yoga och meditation.
Vi säljer grönsaker, plantor och hantverk och vi tar emot volontärsarbetare.
Sommarstugor kan hyras, det finns även möjlighet till att tälta

Ekbacka gård ligger i byn Igersdela, 3 mil utanför Kalmar

Permakulturplats: Ecotopia

Ecotopia

Ecotopia ​på Österlen är ett holistiskt kunskapscenter (icke-kommersiellt) för medskapande av en hållbar framtid. Ecotopia med utställningar, ekocafé och ekoboende anordnar främst kurser, workshops, temakvällar, studiebesök och guidade visningar. Utbildningar ges inom ekobygge, ekologisk odling, permakultur, hållbar hälsa, hållbar ekonomi, naturmedicin etc. På 7 hektar presenterar Ecotopia hållbara lösningar i naturlig miljö och en mer självhushållande och ekologisk livsstil. Vilda ätbara växter utgör en av gårdens många fantastiska naturresurser. En väl utarbetad permakulturdesign ligger till grund för verksamhetens uppbyggnad med sina hållbara lösningar som exempelvis vild skogsträdgård, halmbals- och lerhusbygge, kombinerat solvärmesystem, solceller, kretsloppsavlopp etc.

Varmt välkomna till Ecotopia på Österlen!

Permakulturplats: Lövudden

Lövudden

Lövudden är en torpplats i sydöstra Östergötland med anor från 1700-talet. Där förverkligas nu, sedan 10 år tillbaka, visionen om en plats för det goda livet, på en yta av 1 hektar. Verksamheten styrs av tre övergripande teman som är permakultur, självförsörjning och krisberedskap. På platsen finns en intensiv ekologisk grönsaksodling, många fruktträd och bärbuskar samt flertalet perenna grönsaksväxter och ett område utformat som en extensiv skogsträdgård. Andra starkt förekommande teman är användandet av vilda växter, ekologiskt byggande, återbruk, hantverk och konst. Lövudden tar emot förbokade besök och praktikanter samt arrangerar kurser och föredrag efter förfrågan.

Permakulturplats: Kickis trädgård

Kickis trädgård

En trädgård, en familj och ett företag som erbjuder permakulturinspirerad hjälp med kurser, trädgård och design av allehanda slag. Kickis Trädgård är också en Kärngård i staden som du är välkommen att besöka efter överenskommelse. Vi har bland mycket annat lång erfarenhet av frigående höns i stadsmiljö.

 Professionella Permakulturdesignersgron-plupp

Permakulturföretag: Permakultur Västergården

Permakultur Västergården

Drivs av Mireille Lewis, certifierad permakulturdesigner, lärare, inspiratör, föreläsare och diplomerad trädgårdsmästare. Mireille håller regelbundet kurser och föredrag både online och på gården som även är ackrediterad Permakultur LAND-center, i ämnena permakultur, skogsträdgårdsodling, biodling, hållbar utveckling, ympning och mycket annat spännande som bidrar till en utveckling av din trädgårdsdesign. Mireille Lewis utför även designjobb om du vill ha hjälp att skapa en permakulturdesign över en plats. Gården erbjuder även försäljning av produkter och plantor i butik och plantskola.

Permakulturföretag: PK Trädgård

PK Trädgård

PK Trädgård är ett Permakultur- och Trädgårdsdesign företag och en liten plantskola, främst för ovanliga fruktträd och bärbuskar, i södra kanten av Helsingborg. Drivet av Hans Ryding som arbetat som professionell permakulturdesginer sedan 2013. Vi tar designuppdrag i hela Skåne, och i enstaka fall längre bort.

Andra Permakultur relaterade företag / föreningar o.s.v.bla-plupp

Permakulturrelaterat: Flogsta food

Flogsta food

Flogsta Food är en ideell förening som jobbar för att förbättra jord och förstärka sociala nätverk i Uppsala. På en jordplätt på ungefär 900kvm brukas 38 odlingslotter och en gemensam trädgård med två växthus. Arbetsdagar, workshops, fröbytardagar och skördefester är vissa av de aktiviteterna som föreningen organiserar.

Permakulturrelaterat: Permakultur Stjärnsund

Permakultur Stjärnsund

Permakultur Stjärnsund har sitt hjärta i Stjärnsundsbygden, Södra Dalarna. Vi är en förening bestående av verksamheter och gröna eldsjälar som lever och samverkar för en ekologisk landsbygd. Bland oss finner du inspiration och kunskap om skogsträdgårdar, storskalig grönsaksproduktion, tiny house byggande, naturnära skogsbruk, biologisk mångfald och mycket mer. Kom gärna på våra guidade visningar och missa inte vår kursverksamhet!

Permakulturföretag: Odla i stan

Odla i stan

Vi är en ekonomisk förening som bildats som en avknoppning från det nedlagda projektet Barn i stan på Seved. Föreningen heter Stadsodling i Malmö ek förening men arbetar under verksamhetsnamnet Odla i stan.Odla i stan arbetar med att på ett långsiktigt hållbart sätt sprida och utveckla stadsodling tillsammans med boende, föreningar, fastighetsägare och kommunala verksamheter. Vi har växt fram sen 2009 med säte på Seved men verkar även i andra bostadsområden som t. ex. på Rosengård, på Nydalaskolan samt i Slottsträdgården.

Permakulturrelaterat: Holma folkhögskola

Holma folkhögskola

Huvudman för Holma Folkhögskola är en ideell förening, bestående av sju organisationer. Föreningens ändamål är att: utgående från konkreta exempel genom inspiration, undervisning, praktik och annan folkbildningsverksamhet ge redskap att förverkliga ett ekologiskt hållbart samarbete med naturen. Föreningen skall vara en aktiv del i samhällsutvecklingen. Skolan har en Permakulturesign. Sök kurser från hemsidan.

Vill du vara med?

Arbetar du med permakultur hos dig och vill vara med på vår lista? Kontakta oss så skriver vi in dig.