Permakultur i praktiken

Permakultur i Sverige

Permakultur i Sverige

Är du nyfiken på permakultur och hur man använder det i praktiken finns det en hel del platser där man kan se och läsa om permakultur.

Studera kartan och se om du finner en permakulturplats nära dig.

 

 Lista över platser med permakultur i praktiken

 

Bergnäs gård

Ylvali och Dagar utvecklar tillsammans permakulturplatsen – Bergnäs Gård. De trivs hemma och de förmedla sina kunskaper från byn där de lever. Ylvali åker också runt och föreläser om en mer hållbar livsstil. Bloggen hennes är ett sätt att nå ut till människor som vill lära sig nya saker och se nya perspektiv och vägar i livet. Ylvali delar också många bilder från sin trädgård och deras hållbara liv på Instagram.

 

Besök oss på Instagram 

Borrabo

Borrabo’s verksamhet drivs av familjen Arvidsson, Ylva, Johan och Siri som har haft gården sedan 2008. De har skrivit boken ”Permakultur! Framtiden i din trädgård” och utvecklar på platsen en fin permakulturdesign med odling av perenna växter som ett komplement till ettåriga grödor för självhushållning. De hr ett vackert växthus som ligger vägg i vägg med pannhuset vilket gör att de kan starta upp odling tidigt på våren i växthuset, då värmen kommer igång fort där och håller sig varmt långt in i slutet på året.

Tullus Lantliv

Eva Rappe har en småskalig äggproduktion på gården i Tullus, Jämtland. Vi odlar utan konstgödning och besprutning. Här är det viktigt att hönan får utlopp för sitt naturliga beteende och att hon har ett bra liv. Vi har en skogsträdgård vi utvecklar och gården har en gedigen Permakulturdesign. Gården är även ackrediterad och ett av våra Svenska Permakultur LAND-center.

Permakultur Västergården

Mireille Lewis som driver Permakultur Västergården är Certifierad Permakulturdesigner. Gården har en gedigen design som sträcker sig över 2.55 hektar land och är ackrediterat Permakultur LANC-center sedan 2019. Skogsträdgården är en kombination av njutbar, ätbar och hållbar trädgårdsdesign. Vi håller visningar i Skogsträdgården, boka gärna visning, eller kom till en av de event vi håller på gården. Välkomna hit till en härlig rundtur med en massa kunskap och spännande inspiration. Gården ingår även i ett permakulturdiplom-projekt hos Nordiska Institutet i Permakultur.

Allsta Gård

Kom och bo på vårt nybyggda Kretsloppshus. Här har vi fokuserat på miljön och att du som gäst ska trivas. Huset är helt byggt av ekologiska material vilket skapar ett bra inomhusklimat.
När vi komponerar din frukost, som ingår i boende priset, eller annan måltid som lunch eller middag, väljer vi alltid i första hand ekologiska lokala råvaror. Gärna egenodlade från gården!

Ecocentrum Mobodarne

Växhusets Ekocentrum är ett ekologiskt demonstrations- och utvecklingsprojekt i Söderhamns kommun. Vi arbetar med permakultur för en hållbar utveckling. Att lära oss att fånga in och utnyttja solen för att skapa sunda och välmående bosättningar är vår mission. Ekocentrum drivs av Växhuset Ord & Jord.

Lustgårdens förskola

År 2014 tog förskolan norr om Ljungskile klivet mot mer hållbarhet med en permakulturträdgård. Personalkooperativet och reggio emilia inspirerade förskolan Lustträdgården hade sedan tidigare tillämpat mycket återbruk och kreativa lösningar och inspirerat genom sin unika pedagogik och sitt engagemang. Idag finns en 400kvm stor trädgård i tre etager med runt 20 träd, en mängd buskar och annat. Barnens lek och lärande är integrerad i trädgården som sjuder av liv. Nyfikna får gärna kontakta permakulturdesigner för visning! På hemsidan finns projektet beskrivet i mer detalj med bilder och text. Angelica af Ekenstam, utbildad biolog och certifierad permakulturdesigner.

Ectopia

Ecotopia på Österlen är ett kunskapscentrum (icke-kommersiellt) för medskapande av en hållbar framtid. På 7 hektar presenterar Ecotopia hållbara lösningar i naturlig miljö och en mer självhushållande och ekologisk livsstil. Hållbara lösningar som skogsträdgård, ekobygge, kombinerat solvärmesystem, kretsloppsavlopp etc. Ecotopia med utställning, ekofik och ekoboende anordnar kurser, workshops, temakvällar och guidade visningar.

Ekbacka gård

En på grönsaker självförsörjande permakulturgård. Gården är på väg till att utvecklas till en Ekoby. Katrin Schwere (certifierad permakultur designer) undervisar i både hantverk (som tovning, pilflätning, tillverkning av salvor och tvålar, sy nytt från gammalt, mm.) och odling av grönsaker samt deras lagring, förädling och tillagning, såsom djurhållning (höns, får getter). Hon leder kvinnocirklar och andra talcirklar. Holger Schwere förmedlar kunskaper i ekologiskt/hållbart bygge (hus/tinyhus/torrdass med urinseparation) och isolering (hampa/cellulosa/lin/ull/spån) samt att använder spillvirke på bästa sätt. Madeleine Mayer är vår sociolog och tar hand om allas välmående med Yoga och meditation och är ansvarig för våra utländska besökare.

Flogsta Food

Flogsta Food är en ideell förening som jobbar för att förbättra jord och förstärka sociala nätverk i Uppsala. På en jordplätt på ungefär 900kvm brukas 38 odlingslotter och en gemensam trädgård med två växthus. Arbetsdagar, workshops, fröbytardagar och skördefester är vissa av de aktiviteterna som föreningen organiserar.

Folke Günther

Han är systemekolog, hemsida med mycket vass och precis miljöinformation på svenska och engelska.

Hirviland

Föreningen Hirvilands vänner vill värna om en hållbar utveckling i ett vidare perspektiv: ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Visionen är att Hirviland blir en levande demonstrationsplats för lärande om hållbar utveckling.

Holisticgardening

Drivs av Maria Svennbeck, certifierad permakulturdesigner, lärare och ordförande i föreningen Permakultur i Sverige. Maria håller regelbundet kurser och föredrag i ämnena permakultur, aquaponics, stadsodling och hållbar utveckling.

Holma Folkhögskola

Huvudman för Holma Folkhögskola är en ideell förening, bestående av sju organisationer. Föreningens ändamål är att: utgående från konkreta exempel genom inspiration, undervisning, praktik och annan folkbildningsverksamhet ge redskap att förverkliga ett ekologiskt hållbart samarbete med naturen. Föreningen skall vara en aktiv del i samhällsutvecklingen. Skolan har en Permakulturesign. Sök kurser från hemsidan. 

Kickis Trädgård

Ett långsiktigt permakulturprojekt och ett litet företag som erbjuder permakulturinspirerad trädgårdshjälp av allehanda slag. Kickis Trädgård är också en Kärngård i stan som du är välkommen att besöka efter överenskommelse. Vi har bland mycket annat lång erfarenhet av frigående höns i stadsmiljö.

Kosters Trädgårdar, SydKoster

Vinnare av årets Hållbara Krog 2012 vid Restauranggalan. Permakulturträdgård, upplevelse-trädgård. Här finns ett mysigt trädgårdscafé, grönsaker, grönrehabilitering, en skogsträdgård, musik uppträdanden, guidningar, kurser, plantor och en och annan konstutställning, får, ankor, kaniner och höns.

Lövudden

Lövudden är en torpplats i sydöstra Östergötland med anor från 1700-talet. Där förverkligas nu, sedan 10 år tillbaka, visionen om en plats för det goda livet, på en yta av 1 hektar. Verksamheten styrs av tre övergripande teman som är permakultur, självförsörjning och krisberedskap. På platsen finns en intensiv ekologisk grönsaksodling, många fruktträd och bärbuskar samt flertalet perenna grönsaksväxter och ett område utformat som en extensiv skogsträdgård. Andra starkt förekommande teman är användandet av vilda växter, ekologiskt byggande, återbruk, hantverk och konst. Lövudden tar emot förbokade besök och praktikanter samt arrangerar kurser och föredrag efter förfrågan. 

Naturbruket Siljan

Ätbara trädgårdar, hyggesfritt skogsbruk och uthållig får hållning, det är det som är Naturbruket Siljan, Bockgården. Bondgård och kunskap för ett uthålligt naturbruk. Ett familjeföretag vid Siljans strand i hjärtat av Dalarna.

Odla i stan

Vi är en ekonomisk förening som bildats som en avknoppning från det nedlagda projektet Barn i stan på Seved. Föreningen heter Stadsodling i Malmö ek förening men arbetar under verksamhetsnamnet Odla i stan.Odla i stan arbetar med att på ett långsiktigt hållbart sätt sprida och utveckla stadsodling tillsammans med boende, föreningar, fastighetsägare och kommunala verksamheter.  Vi har växt fram sen 2009 med säte på Seved men verkar även i andra bostadsområden som t. ex. på Rosengård, på Nydalaskolan samt i Slottsträdgården.

Permakultur Stjärnsund

Ett center för permakulturlärande i Södra Dalarna. Ett flertal projekt är kopplade till centret som arbetar tillsammans för att bygga upp demonstrations- och forskningsplatser om permakultur och skogsträdgård. Permakultur Stjärnsund anordnar även kurser och workshops och har etablerat ett offentligt permakulturbibliotek. Permakultur Stjärnsund tar även emot volontärer.

ridgedale PERMACULTURE

ridgedale PERMACULTURE is a pasture and perennial crop based beyond-organic local food producer and dedicated educational hub in Värmland, Sweden. A flagship project for the region, ridgedale PERMACULTURE is Scandinavia’s first Keyline designed farm and a world class education provider in the fields of Permaculture & Regenerative Agriculture. The farm is government subsidy free and aims to demonstrate viable regenerative economy & livelihood. 

Rikkenstorp

Rikkenstorp är en 400år gammal gård där kultur och naturvård möter framtidsutveckling i form av aktiv användning av Permakulturens principer i odlingarna samt stuguthyrning och kursverksamhet. 

Holma Skogsträdgård

En demonstrationsträdgård som står öppen för allmänheten. Trädgården har anlagts för att visa vad skogsträdgårdar har att ge i flera olika sammanhang – både pedagogiskt, matproduktionsmässigt och socialt. Här testas olika odlingsmetoder och perenna system för matproduktion. Skogsträdgården är undervisningsplats för Holma folkhögskolas kurser i skogsträdgårdsodling samt vid olika moment på andra kurser vid skolan. Föreningen Skogsträdgårdens Vänner anordnar aktivitetsdagar för föreningsmedlemmar och allmänheten, tar emot studiebesök och genomför projekt för att sprida skogsträdgårdskunskap till fler. Anläggandet av trädgården startade hösten 2004. Projektet fick stöd från Jordbruksverket. Guidad visning för grupper går att ordna. Förfrågningar om detta riktas till Skogsträdgårdens Vänner 

S:t Hansgården

S:t Hansgården är en fritidsklubb med djur för barn i åk 4 – 6. Vi tar emot barn från alla skolor på Norra Fäladen. Miljö och permakultur är saker som ligger oss varmt om hjärtat. Djurhuset är öppet för allmänheten. 

Stadsjord

Stadsjord i Göteborg grundades av Niklas Wennberg som ett grupparbete för att ta klivet från snack till handling. Från utredningar och formuleringar till att skaffa de första grisarna med trynena i jorden 2009 i Högsbo. Stadsjord fungerar som kunskapscentrum, kraftkälla och inspiratör för att utveckla en högre självförsörjningsgrad av mat, demokrati och kvartersvärme i svenska tätorter. 

Suderbyn Ekoby på Gotland

5 hektars lantbruk 7 km utanför Visby. Nu börjar vi planera anläggandet av en stor permakulturskogsträdgård och enkelt boende.

 

Vill du vara med?

Arbetar du med permakultur hos dig och vill vara med på vår lista av permakulturplatser i Sverige? Kontakta oss så skriver vi in dig.