Med senaste årets pandemi och en allt större del av befolkningen som får sin information via skärmar:  Datorn, mobiltelefonen, o.s.v.  så har senaste årets fokus inom Permakulturen i Europa blivit mer och mer det digitala, något som också varit fokus inom Europeiska Permakulturnätverket EuPN.

Flera har börjat lära ut PDCer (mer eller mindre) online.
Bl.a. har Britiska permakulturföreningen börjat förmulera standarder för online PDCer,
om hur de kan göras på bra sätt, för att få tillräcklig interaktion med deltagare,
tillräckliga praktiska färdigheter o.s.v.

Och flera har planer på att hålla sina årliga samlingar/festivaler online.
Storbritanien är några av dem som kommit längst. De kommer använda en platform som hete Crowdcast för att hålla en månadslång “convergence” med presentationer och föreläsningar från många olika Permakultur-lärare och -kunniga.
Den kommer vara öppen för alla, så vi i Sverige kommer också kunna vara med och titta om vi vill.  Mer information kommer framöver.

Tanken är också att ta fast på förändringen för att nå en ny publik som vi annars inte skulle nå. Att on-line kurserna och streamade  permakultur-föredrag och permakutlur-praktik på sikt kommer bli något normalt förekommande,  där vi i Permakultur-föreningarna i Europa tillsammans kan bidra med föredrag o.s.v. till en gemensam streamingkanal som vi vill,  och att vi också kan dela vidare till andra streamingsiter o.s.v. om vi vill det, för att nå ännu fler. Många permakulturister både i Sverige och Europa har redan youtube kanaler, o.s.v. som ger en bra grund med mycket tillgängligt material vilket också gör steget mindre till att delta med material också live.

Det må vara oväntat för de som inte brukar ta del av det, men streming-platformen www.twitch.tv t.ex. har i medeltal 2 miljoner tittare dygnet runt, och försörjer tusentals “streamers” genom donationer eller att abonnera på deras kanaler för 5 dollar i månaden. Det är mer än dubbelt så många som tittar nu än för 4 år sedan, och det fortsätter växa månad för månad.

Tänk om de som tittar lär sig odla sin mat  eller hur man anlägger en skogsträdgård istället för att titta på senaste tricken i Fortnite.  Alla unga som kan upptäcka mer om hur det går till att leva hållbara liv. Och alla möjligheter till nya kontakter det kan betyda.  Framtiden ser ljus ut.

Av Hans Ryding