Permakultur LAND-center

i Sverige

LAND-Nätverket

Det bästa sättet att förstå permakultur är ofta genom att se det i praktiken. Därför har LAND-nätverket skapats, med syfte att tillgängliggöra ett offentligt lärande- och demonstrationsnätverk i Sverige.

LAND (Lärande, Aktivitet, Nätverk, Demonstration) är ett nätverk av demonstrationsgårdar /verksamheter / platser för permakultur.

LAND visar vad permakultur är i praktiken på ett säkert och inspirerande sätt, för bl.a. besökare, praktikanter och volontärer.

 

 Lista över ackrediterade LAND-center

Kosters Trädgårdar

Sveriges första LAND-center – Så snart du går genom vår blå portal doftar möts du av doften av hav, mylla och nybakat bröd. Här finner du en rofylld plats där du kan njuta av växtligheten i den ekologiska trädgården, smaka god mat baserad på närodlade råvaror och uppleva konst och musik. 

 Här finns en ambition att bygga en frisk jord, långsiktigt tänkande och en regel att aldrig använda kemiska bekämpningsmedel. Samtidigt vill Kosters Trädgårdar inspirera till eget lokalt odlande. Här odlas grönsaker i ett bäddsystem där grödorna roteras med en 9-årig växtföljd.

Arbetet med grönsaksodlingen innebär allt från sådd till skörd. Det finns även en liten skogsträdgårdsdel där många arter samodlas på liten yta. Får, höns, bin, grodor, katter och en hund förgyller tillvaron här.

Den grävda dammen fångar upp både yt- och grundvatten, den fungerar som biotop för grodor och vintertid tjänar den som skridskois. Ett utmärkt exempel på permakultur i praktiken.

Vi har råvarorna inpå knuten. Från den egna trädgården och från havet!

I köket utgår vi alltid från säsongens råvaror för att få det bästa resultatet när det gäller båda smak, konsistens, doft och utseende. Vi skapar rena och enkla smaker där råvarorna får tala sitt tydliga språk.

På dagarna erbjuder vi dig allt ifrån nybakade kanelbullar, smörgåsar och kakor med säsongens frukt och bär i fokus samt luncher med råvaror från trädgården, havet och ängen.

Vi arbetar med ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta produkter. I den tillhörande gårdsbutiken hittar du nyskördade grönsaker och fina saker till din trädgård!

Permakulur Västergården

Permakultur Västergården ackrediterades som Sveriges andra LAND-center 2019. Gården drivs av Mireille & Simon Lewis skogsträdgård är en kombination av njutbar, ätbar och hållbar permakulturdesign. På gården håller Mireille visningar i Skogsträdgården, så boka gärna visning, eller kom till en av de event som hålls på gården. 

Då vårt LAND-center har oerhört mycket fokus på att sprida kunskap har Mireille som är permakulturdesiger skrivit en bok. En härlig Step-By-Step Guide till hur du skapar en egen fantastisk permakulturplats med hjälp av metoden “permakulturdesign”. 

Så drömmer du precis som familjen Lewis om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats. En lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald och bygger platsens resurser och samtidigt ett “klimatsmart vardagstänk” åt de som lever och njuter på platsen. – Då är detta boken för dig!

Vårt mål är att inspirera mot en hållbar livsstil, där vi visar vördnad för den jord vi lever på och av, samt hur vi kan bidra till återuppbyggnaden av den. Inspirera till hur din trädgård eller balkong kan bidra till en ökad biologisk mångfald. Vi vill samtidigt stödja och utbilda andra vuxna & barn för att själva finna sätt för att bidra till ett välmående samhälle med lyckliga individer mot en hållbar samhällsutveckling.

Välkomna hit till en härlig rundtur med en massa kunskap och spännande inspiration.å är detta boken för dig!

Tullus Lantliv

För oss är det viktigt att vi utvecklar vårt småskaliga jordbruk och produktion av ägg i samklang med naturen och dess kretslopp. Vi utvecklar öven gården till att bli ett gediget LAND-center.

Vi arbetar även väldigt mycket med naturbetesmarker som är en av de mest värdefulla marker vi har och hör till de artrikaste miljöerna i vårt land. De erbjuder biologisk mångfald utan dess like, där såväl växter som djur har gynnats av att markerna har tagits omhand, antingen via slåtter, eller betande djur. Arter som är konkurrens-starka har därigenom hållits tillbaka.

Betesdjur är en förutsättning för att markerna ska hävdas det vill säga skötas och inte växa igen. Betande djur är en förutsättning för att dessa marker ska finnas kvar. Tanken är att öka kompetensen kring framtidsfrågor gällande ekosystemtjänster, matsäkerhet och naturturism , men även om hållbarhet och lärande av permakultur i praktiken.

Vi delar en hel del info och inspiratation på vår facebooksida.

Du är vamt välkommen!

Borrabo

Vi sålde vårt hus i Göteborg 2011 och flyttade ut till den avstyckade urgamla gården Borrabo i Västergötland.

Här fanns inga moderna bekvämligheter när vi flyttade hit så vi levde utan el, vatten och avlopp i ungefär 8 månader. Det borde alla få prova på. Numera är vi väldigt tacksamma för allt elen kan göra för oss. För att inte tala om hur skönt det är inte behöva bära ut slaskvatten! 

Permakultur kan handla om vilken sorts mänsklig kultur som helst. Stadsplanerare, arkitekter, socialarbetare, politiker, lärare, ekonomer och många fler, alla kan ha glädje av att härma ekosystemens nätverk. Men ofta handlar det om odling, i trädgårdar, i storstaden och på lantbruk.

 

Permakultur visar hur du kan fånga och lagra energi, bygga ekonätverk och sluta kretslopp. Den enda uthålliga energikälla vi har att tillgå är solen. Det fossila bränsle vi levt högt på under nittonhundratalet är på upphällningen och förstör vårt klimat. Framtiden kommer att bygga på småskalighet och mångfald.

Inte storskalighet och enfald.

Alla som kan påverka en bit jord, från krukan i fönstret till den stora gården på landet, kan dra sitt strå till stacken!

Här kan du läsa mer om hur vi gör! 

 Lista över platser i LAND-Nätverket

Groblad’s

Ylvali och Dagar bor på en gård utanför Lönashult strax väster om sjön Åsnen mellan Växjö och Älmhult.  På gården har de etablerat flera olika hållbara lösningar. Skogsträdgården är ett exempel, som tillsammans med vänner och familj byggdes upp för cirka sju år sedan. Dagar har designat och byggt ett orangeri i anslutning till bostadshuset. Där renas husets BDT-vatten (bad, disk och tvätt). Genom ett mullfilter med maskar och flis vandrar vattnet till en levande vägg med biokol där växter lever och renar vattnet. Vattnet leds sedan till dammar och växtbäddar både i orangeriet och i skogsträdgården. Både skogsträdgården och orangeriet tjänar som plats för visningar och kursverksamhet. Ylvali håller också onlinekurser i odling och skogsträdgårdsodling samt föreläser och bloggar om självhushållning, hälsa och livsstil.

Rågdalens Skogsträdgård – Permakulturodling

En busodlad park på kommunens mark. Vackert belägen i Rågdalen, invid den lilla ankdammen var vårens värme försiktigt öppnar knopparna på en massa spännande växter. Vissa av dem är planterade i en slags fantasifull parkmiljö, andra står lite enskilt bland platsens vilda natur. Med lite omvårdnad och kärlek kommer nog många av de 157 st planterade träden och buskarna ge en hel del gott att mumsa på. Kanske kommer Skogsträdgården också ge lite nya, sunda tankar kring relationen mellan människa och natur.

Strax söder om Rågsved, bara ett par minuter från höghusen och tunnelbanan ligger platsen. Strax norr om Stensängens och Myrängens bostadsområden kan man också säga. Oavsett vilket är detta en plats för massor av människor och innan det ideella nätverket Tillväxt började odla ”Gratis, Ekologisk mat till alla!” växte här så högt med ogräs så att det inte gick att ta sig fram.
Drömmen med denna Skogsträdgård har alltid varit att skapa någonting positivt för framtiden. Att verkligen få arbeta mot ett resultat som leder till någonting riktigt bra – i en värld som annars mest verkar vara ganska upptagen med att skapa framtida bekymmer.

En skogsträdgård kan inte lösa allt, men man blir lätt ganska överraskad när man ändå tänker på hur mycket nytta de kan göra;
De är ett sätt att odla mat på som inte leder till växhuseffekt, utan istället motverkar den.
Mot tufft klimat, skadeinsekter och sjukdomar är de genom sin extremt höga biodiversitet väldigt motståndskraftiga. Detta är en odlingsform som inte ens på stor skala skulle behöva en massa gifter.

Vill du driva ett 
LAND-center?

Arbetar du med permakultur hos dig och vill vara med och sprida information och kunskap kring permakultur?

Kontakta oss så berättar vi mer!