Introduktionskurs Permakultur, Ekeby, Gotland 1-3 juli 2022

Introduktionskurs Permakultur, Ekeby, Gotland 1-3 juli 2022

Introduktionskurs i Permakultur

Vill du lära dig grunderna i permakulturdesign, träffa likasinnade och få inspiration att börja odla och leva mer hållbart? Under tre dagar kommer vi i teori och praktik tillsammans att lära oss om principerna för permakultur. Kursen hålls på gården Lugnet, Ekeby 15 km öster om Visby där Kalle och Jenny odlar ekologiskt för självhushållning och försäljning, liksom tillämpar hållbara tekniker och byggnadsvård. Kursledare är Henrik Haller (diplomerad permakulturdesigner) och Kalle Haller som bor och odlar på platsen sedan 2013. Fler föreläsare kan komma att bjudas in. Kursen fokuserar främst på svenskt klimat men även internationella designaspekter kommer att beröras. Inga förkunskaper krävs.
Kursen kommer bl.a. att gå igenom:
-introduktion till permakulturens designprinciper
-odling av ettåriga och perenna växter
-byggnadsvård
-kolinlagring i jord och levande växter
-förädling av skörden
-cirkulär resursanvändning
Möjligheter till övernattning finns i eget tält (gratis) Fika och vegetariskt/vegansk lunch och middag ingår i deltagaravgiften. Boendestandarden är enkel med utedusch och komposttoaletter.
Deltagarantalet är begränsat till 20 personer (först till kvarn så boka så snabbt du kan). Kursen kostar 3000:- (1000 kr i anmälningsavgift och resterande 2000 kr vid kursstart). Full återbetalning om kursen ställs in eller vid sjukdomsförhinder. Betalas till Swedbankkonto: 8480-6, 944696455-4 eller swish till: 0739-551479 (betalningsmottagare Jenny Vatheuer)

Kursledarna:

Henrik Haller
Henrik Haller är sedan 2018 diplomerad inom Permakulturdesign av Nordiska institutet för Permakultur. Samma år flyttade han till Östersund efter att ha arbetat med permakultur i länder som Frankrike, Spanien, Marocko och Nicaragua. Henrik har gått flera kurser inom permakultur bland annat för Bill Mollison. Under snart 20 år har han byggt upp projektet och gården
Casa Montesano i Nicaragua.
Henrik är även doktor i miljövetenskap och jobbar som forskare och lärare vid Mittuniversitet https://www.miun.se/Personal/henrikhaller/.
Hans forskning fokuserar på multifunktionell markanvändning, skogsjordbruk, stadsodling, industriell symbios samt rening av förorenad mark m.h.a levande organismer.
Jenny Vatheuer och Kalle Haller
Jenny och Kalle har praktiserat självhushållning i nästan 15 år. Först boendes i Östergötland gick de introduktionskurser i Permakultur i Järna och Linköping, senare engagerade de sig i ekobyprojektet Suderbyn på Gotland och bor sedan 8 år på den lilla gården i Ekeby mitt på ön. De säljer överskottet av sina ägg och odlingar bl.a annat genom REKO-ringen i Visby. Gården har ett stort tunnelväxthus, frilandsodlingar på 250 kvm och såväl äldre som nyplanterade fruktträd, bär och nyttobuskar. I fruktträdgården betar får och frigående höns.
Kalle är utbildad byggnadsantikvarie vid Uppsala universitet, Campus Gotland och de båda brinner för byggnadsvård och förordandet av lokala och miljövänliga material. Kalle har även läst “Bärkraftigt byggande och boende” vid Högskolan i Dalarna och “Småskalig livsmedelsförädling” genom Plushögskolan i Uddevalla. På Suderbyns ekoby handledde han långtidsvolontärer genom projektet “Green skills”.

Event Information

  Ekeby Röstäde, Visby, Gotland
}  juli 01, 2022 to juli 03, 2022
  fredag, 20:30 to 20:30
n  Introduktionskurs
  https://fb.me/e/1yfAUhc0n
    SEK3000
   Remaining Tickets: 20

Event Organizer

Get Tickets

Remaining Tickets: 20

Share event