10apr2020
20jun2020
Bild-lärlingsplats

Pris 18 000 kr + arbete under lärlingsperioden med oss i trädgården 4 dagar i veckan, 8 tim om dagen.

Våren 2020 erbjuder Kosters Trädgårdar en PDC (Permakultur Design Course) som inkluderar en lärlingsplats på vår gård under 3 månader (påsk - midsommar).

LÄRLINGSPLATS MED PDC PÅ KOSTERS TRÄDGÅRDAR

Våren 2020 erbjuder Kosters Trädgårdar en PDC (Permakultur Design Course) som inkluderar en lärlingsplats på vår gård under 3 månader (påsk - midsommar).

En PDC är en kurs där man får en övergripande inblick i permakulturens alla delar och får möjlighet att öva på att använda dess verktyg för att designa hållbara system som tillgodoser våra behov av mat, boende, social samvaro och fungerande ekonomier, utan att förorena eller exploatera vår omgivning.

Permakultur är ett verktyg och ett designsystem som hjälper oss att planera och hantera både landbaserade och sociala projekt och syftar till att skapa positiva avtryck i världen. Permakultur tar utgångspunkt i att lära och härma naturliga system och vilar på etiska principer som omsorg om jord, omsorg om människor och en rättvis fördelning av resurser.

Hos oss betyder det att vi odlar giftfria grönsaker, frukt och bär, håller djur (höns, får och bin), driver en restaurang som använder trädgårdens och säsongens råvaror, samt ett hantverksbageri och en gårdsbutik, arrangerar kurser och guidningar i nationalparken och bedriver utbildningsverksamhet. Vi gör det småskaligt, begripligt och ekologiskt med syftet att inspirera till ett hållbart, gott liv.

MÅLSÄTTNINGAR FÖR KURSEN OCH LÄRANDET

Du kommer att utöver Permakultur och självhushållning lära dig mycket om dig själv och att arbeta i grupp. Vi hoppas att du genom lärlingskapet hos oss får uppleva att det finns ett alternativt sätt att leva och arbeta som inte tär på jordens resurser. Vår verksamhet bygger på hållbarhet och samarbete och här får du förhoppningsvis erfarenhet och verktyg att själv bygga ditt liv och arbete efter dessa principer.

Vi tror på frigörande pedagogik och är övertygade om att det bästa sättet att nå kunskap och växa till vår fulla mänsklighet är att kombinera teori, praktik och samtal med utrymme för egen reflektion.

Det betyder att du under din tid här, utöver den teoretiska undervisningen, kommer att vara en integrerad del av arbetet i trädgården med bla. förberedelse av bäddar, sådd, utplantering, ogräsrensning, skörd, leveranser osv. Du kommer också att hjälpa till med att ta hand om våra djur (höns, får och bin),skötsel av platsen, redskap och byggnader, samt få inblick i förhållandet mellan restaurang och trädgård. OBS. detta är en kommersiell gård med uppgifter som måste göras. Även om vi uppmuntrar reflektion och eftertanke kommer dessa uppgifter alltid komma först, var beredd på hårt arbete.

Det kommer även finnas tillfälle att hålla egna workshops eller föreläsningar, djupdykning inom enskilda intresseväckande områden och eventuellt leder du själv ett litet arbetslag. För att bli certifierad permakulturdesigner krävs också att du själv gör en permakulturdesign. Vi ser helst att du utför denna på ett område här på gården, samt implementerar denna.

Under perioden genomförs en studieresa i regionen. Vi bjuder också in gästföreläsare inom specifika teman.

Teman

 • Permakulturens etik
 • Permakulturens designprinciper
 • Systemförståelse
 • Ekosystemfunktioner
 • Designarbete; design metodik och processer
 • Social permakultur
 • Grupprocesser
 • Jordbiologi
 • Komposteringsmetoder
 • Näringsämnenas kretslopp
 • Makro- och mikroklimat
 • Vattnets kretslopp och hållbar användning
 • Odling av grönsaker och frukt på friland och i växthus
 • Höns, får och bin
 • Mathantverk
 • Snickeri och bygg
 • Naturlig målning och tillverkning av färg
 • Lokal utveckling och demokrati
 • Redskap - användning & skötsel
 • Värdskap, guidning & hållbar turism
 • Alternativ ekonomi och företagande
 • Världssystem analys
 • Globala livsmedelssystemet och jordbrukspolitik
 • Matsuveränitet

Efter avslutat och godkänt lärlingskap tilldelas deltagarna ett certifikat i permakulturdesign, (Certificate of Permaculture Design) utfärdat av det Nordiska Institutet för Permakultur.

VILKA ÄR VI?

Kosters trädgårdar  är ett LAND center (Lärande, Aktivitet, Nätverk, Demonstration) på ön Sydkoster i norra Bohuslän. Att vara ett LAND center innebär att vi visar vad permakultur är i praktiken på ett säkert och inspirerande sätt, för bl.a. besökare, praktikanter och volontärer. Kosteröarna ligger i Sveriges enda marina nationalpark och stora delar av öarna är naturreservat så det finns fantastiska miljöer med höga naturvärden att utforska.

Helena von Bothmer

Helena von Bothmer är utbildad agronom, har arbetat med landsbygdsutveckling och byggt upp och designat Kosters Trädgårdar. Hon är diplomerad permakulturdesigner sedan 1998, sedan dess har hon varit lärare på omkring 15 PDC samt ett stort antal andra temakurser. Hon kommer att vara huvudlärare och ansvarig för PDC undervisningen. Hon är aktiv yogautövare och har en förkärlek till keramik.

Stefan von Bothmer

Stefan von Bothmer är utbildad biolog, har arbetat med lärarfortbildning i utomhuspedagogik och skolträdgårdsdesign. Han har byggt upp Kosters Trädgårdar tillsammans med Helena. Stefan jobbar med guidningar på kajak, cykel eller till fots i nationalparken. Han är “handyman” på Kosters Trädgårdar och kommer att leda undervisningen i verktygsvård, bygg, måleri, guidning och naturkontakt. Andra stora intressen är foto och musik.

Linn O´Connell

Linn O´Connell är miljövetare och utbildad inom agroekologi och permakultur. Är ansvarig för odlingarna och oftast den dagliga ledaren i trädgården. Hon har drivit egna projekt inom urban odling och även rest runt i världen för att arbeta på olika gårdar och projekt med visionen om ett hållbart och rättvist livsmedelssystem. Hon ser odling och permakultur som det ultimata motståndet då vi bygger alternativ mot det rådande systemet och tycker om friluftsliv och fantasyböcker.

VEM ÄR DU?

Du behöver inte ha några tidigare kunskaper men vi önskar att du som ansöker om lärlingsplats har ett starkt intresse för omställning, självhushållning och livet på landet. Du är självständig, lösningsfokuserad, flexibel, gillar och kan arbeta fysiskt och är inte rädd för att få smuts under naglarna. Vi förväntar oss att du själv tar ansvar för din utbildning och sätter personliga lärandemål.

”Ingen undervisar någon annan, var och en undervisar sig själv genom dialog med andra. Det finns inga okunniga människor” – Paulo Freire

Du måste respektera att detta i första hand är en arbetsplats och vi förväntar oss att du ska respektera och hålla tider. Du måste också respektera den “värdegrund och förväntningar” som gäller för vår plats. Var god och läs igenom den och reflektera över om du är villig att efterfölja detta. Fråga gärna om du undrar över något.

PRAKTISK INFORMATION

Under lärlingsperioden förväntar vi oss att du arbetar med oss i trädgården 4 dagar i veckan, 8 tim om dagen. Under dessa dagar kommer även den teoretiska PDC passen hållas, samt löpande genomgångar av de moment som sker i trädgården. Den femte arbetsdagen vill vi att du spenderar med att arbeta på din design samt självstudier av litteratur osv. Under dessa dagar kan det även förekomma ansvar för djur eller pågående projekt.

Under din tid här erbjuder vi boende, frukost och lunch, fika och tåliga arbetsbyxor. Maten är lagad av ekologiska råvaror, smakrik och mättande. Middag ordnas på egen hand. Du har som lärling även 50% rabatt på mat i restaurangen, grönsaker och bagerivaror i gårdsbutiken samt 30 % rabatt på övriga varor i gårdsbutiken. 

 

KOSTNAD

18 000 kr + Arbete under lärlingsperioden med oss i trädgården 4 dagar i veckan, 8 tim om dagen.

Betalningen kan delas upp i omgångar

P.S.

Lärlingsplatsen slutar vid midsommar. Det är på grund av att då har vi fullt upp med att sköta om odlingarna och ta hand om våra sommargäster. Från midsommar till mitten av augusti har vi väldigt mycket besökare. Vi har en uteservering med 120 platser som är full nästan dagligen under denna tid.

men! trivs du här, och vi med dig, är det även möjligt att förlänga din tid här till och med september. Detta kan jämställas med “wwoofing”. Under denna tid sker inga teoretiska lektioner utan du är en del av vårt trädgårds-team som sköter det dagliga arbetet. Under denna tiden arbetar du 4 dagar i veckan (8 tim om dagen) i utbyte mot frukost, lunch och fika (de dagar du jobbar) och husrum.

Det finns även en möjlighet att för denna period (midsommar ->) söka anställning i restaurangen. Vi söker fortfarande kockar, bagare, serveringspersonal, diskare m.m.

Om du är intresserad av detta, skicka ditt CV till jobb@kosterstradgardar.se

ANSÖKAN

Anmäl ditt intresse genom att skicka en förfrågan till Helena på

helena@kosterstradgardar.se. Då kommer du att få ett dokument med olika frågor att svara på och senare samtalar vi över zoom.

Varmt välkommen att söka!
Helena, Linn och Stefan

 

Helena von Bothmer / jobb@kosterstradgardar.se

Tillbaka..