Permakultur nyhetsbrev april 2020

Permakultur nyhetsbrev april 2020

Klicka på ett versionsdatum på listen nedan för att visa respektive version.

Jämför två versioner genom att välja dessa i kolumnerna 'Gammal' respektive 'Ny' och klicka sedan på 'Jämför versioner'.Gammal Ny Skapat den Författare Åtgärder
2020-04-02 kl. 11:48 Chris Druid
2020-04-01 kl. 19:42 Mireille Lewis
2020-04-01 kl. 19:24 Mireille Lewis
2020-03-31 kl. 16:04 Chris Druid
2020-03-31 kl. 15:57 Chris Druid

Hej!

I dessa corona virustider är mycket inställt.

Permakultur i Sverige planerade att hålla sitt årsmöte på Växhuset i Mobodarne, men nu blir det inte så. Istället kommer vi att ha ett digitalt årsmöte på zoom söndag 19 april kl 14.

Alla är välkomna att vara med, lyssna och höras. Det går att delta via telefon, padda eller dator.

Anmälan till mötet är obligatorisk och ska skickas till Jeff Ranara jeff@permakultur.se senast 15 april. Vi behöver denna förberedelsetid och kommer att skicka ut länk och instruktioner till alla anmälda.

Dagordning och handlingar till årsmötet kommer att läggas ut på permakultur.se efterhand som dessa blir klara.

En aktivitet som vi hoppas inte blir inställd är:

Permakulturfestival Holma 6-9 august FB The Nordic Permaculture Festival https://nordiskpermakulturfestival2020.se   Anmäl er gärna!

Nordiska mötet

7-9 Februari hölls det årliga Nordiska mötet vid Makverket,
ett konstnärskollektiv i en före detta tegelfabrik, på västra Själland i Danmark. Rapport finns här:  http://www.permakultur.se/nordiska-motet-2020/

LAND nätverket meddelar att det nu finns två platser till i nätverket:

  1. Borrabo http://www.borrabo.se/ nära Falköping är nu ett LAND center. Det är platsen där Permakultur: framtiden i din trädgård skrevs av familjen Arvidsson.
  2. Bergsnäs gård i Hjärparlyckan, Alvesta www.gardenbergsnas.se  http://bergsnas.blogspot.com/ är ett fint ställe där man återuppbygger / regenererar en gammal gård. Första prioritet var skogsträdgården, sedan renovering av huset så man kunde vara varm på vintern.

 

Onlinekurs i Permakulturdesign – Nu Äntligen Här för Dig !

Nu kan du studera permakulturdesign, när och var du än befinner dig i din egen takt. Den gedigen onlinekursen i permakulturdesign skapades av Mireille Lewis, Certifierad Permakulturdesigner, föreläsare, kurshållare och författare till boken “Skapa en Permakulturdesign över en plats” som snart finns ute i handeln.

Mireille Lewis är Permakultur i Sveriges regionsansvariga för Södermanland och driver Permakultur Västergården, en skogsträdgård och självförsörjande gård i hjärtat av Södermanland som ackrediterades som Permakultur LAND-center 2019. Här finner du mer information om onlinekursen i Permakulturdesign!

Föreningen Permakultur i Sverige är med i Fritidsodlingens riksförbund FOR http://www.for.se/ , de jobbar hårt med biologisk mångfald och att fritidsodlingens betydelse ska erkännsa också av myndigheterna.

FOR planerar ha program på biologiska mångfaldens dag 22 maj.  Kanske något även för permakulturister?

 Rikare Trädgård www.rikaretradgard.se – projekt om biologisk mångfald i trädgården

FOR vill att vi kommer med tips och idéer hur vi kan utveckla projektet och vad som skulle vara intressant för er förening och vad ni kan bidra med!

I detta projekt vill man även att folk ska se vad som finns under markytan. FOR håller på och upp hemsidan. FOR planerar söka pengar från Postkodlotteriet för medel för projektet.

En medarbetare i projektet var i England och hälsade på Wild about gardens https://www.wildaboutgardens.org.uk/ hade med fin broschyr därifrån.

FOR vill att man rapporterar fynd av invasiva växter http://www.for.se/invasiva-frammande-arter/  till deras hemsida så att det går att få en heltäckande bild av hur spridda olika växter är och att myndigheterna får upp ögonen för att man kanske behöver göra något dvs regler, tillsätta medel… Länsstyrelserna får pengar beroende på hur många bestånd som rapporteras, dvs vi ska alla rapportera!

Man kan även rapportera in fynd till: www.invasivaarter.nu

t ex Svarthuvad snigel (från Krim, Turkiet) nästan som spansk skogsnigel

Drosuphila suzukii – liten bananfluga lägger ägg i omogna bär

Myndgheterna gör inget, FOR tycker att alla ska lägga in information om dessa på fb, och ovan hemsidor, kanske även anmäla till Jordbruksverket

Spårbarhet och växtpass för växter och utsäde inom EU

Vi har fått nya regler för växtpass och spårbarhet vid förflyttning av växter och fröer inom EU, för att bättre skydda växter från växtskadegörare. De började tillämpas den 14 december 2019. Se jordbrukdsverket + växtpass – väldigt lång www adress. Varje växt man köper i handeln ska ha ett växtpass nu.

Dessa regler gäller inte fritidsodlare